16-11-07

Restaurant

Nu het weer wat kouder wordt hebben we weer het buitenrestaurant geopend. We hangen netjes met pinda's en vetbollen voor de meesjes. In het vogelhuisje wordt zaad gestrooid. iedere dag strooien we broodblokjes voor de mussen en de merels en zetten we een schaaltje met havermout neer voor de roodborstjes.
pindanetjeplusmees
Binnen 30 minuten komen de eerste vogels er op af. Een dag later zitten ze in de rij
hun beurt af te wachten.
De mussen en de merels vechten om een broodkorstje wat wat apart ligt en vergeten
dat 20 centimeter verderop volop brood ligt. Ze sjouwen het mee onder de struiken en gaan daar op hun gemak zitten eten. Het lijkt wel een lopend buffet.

Het is een drukte van belang. Het lijkt wel of het met de tam-tam wordt doorgegeven.
Op een of andere manier wordt er driftig gecommuniceerd met elkaar. Op nummer 1 is
het restaurant weer open!

Ons huis heeft een grote serre aan de achterkant en we kijken uit op de tuin en op de vogels. We gaan er zitten met een kop koffie en genieten van het aan- en afvliegen.
We kunnen er heel wat tijd zoet brengen. Gewoon stilletjes genieten. Maar owee als de
buitendeur opengaat! Dan zijn ze zo vertrokken. Jammer.

Eksters, kraaien en wilde duiven zijn niet welkom. Die slokken alles  in een mum van tijd op en we vinden ze te brutaal.
Kijk een roodborstje dat voor de raam op en neer hipt en blijkbaar vraagt "hé, waar
blijft mijn havermout?" is natuurlijk ook een beetje brutaal, maar toch anders.

Kinderlijke genoegens van Lief en mij. Maar we doen er niemand kwaad mee.

Commentaren

RARE VOGELS De diverse gevleugelde vrienden die jouw voor- en achtertuin tot van de belangrijke plaatsten in het land tot hun foerageergebied mogen rekenen zijn wel dánkbaar voor de gulle gaven van de diervriendelijke mens ; biologen denken daar anders over. Zo las ik onlangs een schrijfsel van ene Midas Dekkers dat je door het voeren van kleumend gevogelte ze lui en makkelijk maakt omdat de fauna liever samenkomt op de gezamenlijke voederplaatsen dan dat ze - de gevederde vrienden - er moeite voor moeten doen om hun vleugels en andere ledematen te bewegen . Het té gemakkelijk aan brood en water komen is een zegen van beperkte duur, zo zegt hij en heeft tenslotte tot gevolg dat de vogels ‘raar ‘gaan vliegen ,daardoor door andere vliegend (wíld) roofpluimvee worden aangezien als vogelvrij en een gemakkelijke prooi vormen voor ook ‘hun naar voedsel smekende magen. Om nog maar te zwijgen van de katten cq poezen die niet vies zijn van een veertje in hun vogelsoep. .

Middas is een bioloog en kan het weten. Alhoewel Midas volgens sommigen alles vrij commercieel uitbuit van wat er leeft en bloeit in de natuur ten gerieve van zijn naam en faam , zegt hij dit niet alleen uit zelfbehoud maar vanuit de intentie de natuur in al haar facetten te beschermen en zo natuurlijk mogelijk te laten zijn .

Hetgeen mij dan weer vérder doet denken.

Als wij ( vogelliefhebbers )de arme ,meesjes , winterkoninkjes en ander overblijvend vliegend leven niet zouden voeren, dan kunnen de vleesetende roofvogels het óók wel schudden.

Per saldo hebben wij dus gelijk en zijn de mensen die de brood, beschuit en ander gekruimeld overgebleven mensenvoer op de daarvoor bestemde plaatsen strooien de wáre natuurbeschermers !

Gepost door: Pee | 17-11-07

De commentaren zijn gesloten.